Vergeten groenten: Palmkool – Cavolo Nero 

De Palmkool

Palmkool lijkt qua smaak op boerenkool, maar heeft een verfijndere en zachtere smaak dan andere kolen. Het blad kan kort gekookt worden, maar is ook lekker om te roerbakken.

Tot in de 19e eeuw was de palmkool ook te vaak te vinden in de lage landen, maar is later door onduidelijke redenen verdrongen door de boerenkool.

Sinds een paar jaar is palmkool makkelijker verkrijgbaar in België. Mogelijk omdat een aantal sterrenkoks de koolsoort ‘herontdekt’ hebben en het gebruiken voor mooie en smakelijke recepten.

Cavolo Nero

Palmkool, ook wel bekend als ‘Cavolo Nero’, is afkomstig uit Toscane in het Middellandse Zeegebied. Het wordt tegenwoordig vooral veel gegeten in Italië en is een belangrijk ingrediënt van de minestrone en ribollita (Toscaanse soep). De kool wordt daar Cavolo Nero genoemd, omdat het blad van de plant zeer donker van kleur is (nero = zwart).

In de keuken

Rits -na het wassen- de palmkool met de hand het bladgroen van de dikke nerf. Je kan het blad eventjes stomen of roerbakken. De nerf in het blad is wat taaier en kun je het beste verwijderen. Net als boerenkool leent ook palmkool zich uitermate goed voor stevige kruiden. Vergeet die boerenkool met worst, maak eens een koolsoep met Cavolo Nero.